Thuis of ziekenhuis
Als de zwangerschap normaal verloopt, ben je vrij om te kiezen waar je wilt bevallen; thuis of in het ziekenhuis. Wat heel belangrijk is in je keuze, is dat je moet gaan bevallen waar jij en je partner je het prettigst voelen. Laat je niet leiden door allerlei goedbedoelde adviezen van vrienden en familie, want dat is niet belangrijk. Je moet zo veel mogelijk op je gemak zijn, zodat de bevalling zo goed en zo vlot mogelijk kan verlopen.
We zetten voor- en nadelen met je op een rijtje en samen met jou en je partner kijken we wat goed bij je past. Je hoeft niets definitief vast te leggen. Dus als je toch ergens anders wilt bevallen als de weeën eenmaal begonnen zijn, dan kun je altijd nog anders beslissen.
In Nederland is het bij een ongecompliceerde zwangerschap even veilig om thuis te bevallen als in het ziekenhuis. De verloskundige is opgeleid om tijdens de bevalling steeds te kunnen beslissen of thuis bevallen verantwoord blijft. Uit het onderzoek, gepubliceerd in het gezaghebbende British Journal of Obstetrics and Gynaecology, blijkt dat er geen hogere babysterfte is bij baby's van vrouwen die thuis bevallen. Evenmin worden ze vaker op de intensive care opgenomen.
Thuis bevallen
Thuis ben je in je eigen omgeving en hebben jij en je partner meer controle over de bevalling. Zo bepaal je zelf de omstandigheden waarin je wilt bevallen en ben je in een vertrouwde omgeving. De ontsluiting gaat sneller als je je veilig en prettig voelt.
Tijdens de bevalling kunnen situaties ontstaan waardoor het thuis bevallen minder veilig wordt. Dat is voor ons altijd een reden om naar het ziekenhuis te gaan. In verreweg de meeste gevallen is deze reden niet spoedeisend, maar uit voorzorg. Je gaat dan met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Vaak rijdt de verloskundige achter je aan. In het ziekenhuis neemt, afhankelijk van de reden van de overdracht, de ziekenhuisverloskundige of de gynaecoloog de zorg voor jou en je baby over. Als de bevalling waarschijnlijk niet lang meer op zich laat wachten, dan blijft je eigen verloskundige bij de bevalling. De verantwoordelijkheid ligt dan in het ziekenhuis.
Poliklinisch bevallen in het ziekenhuis
Natuurlijk begeleiden wij ook een bevalling op de open verloskamer in het ziekenhuis. Een reden om poliklinisch te bevallen, kan zijn dat je je daar prettiger voelt. Of misschien woon je te klein of zijn er andere hinderlijke omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is. Daarnaast kunnen er ook medische redenen zijn waarvoor wij een bevalling op de open verloskamer willen begeleiden, in plaats van thuis. Dit zullen wij altijd kenbaar maken en bespreken.
Bij een bevalling op de open verloskamer zal het eerste gedeelte van de ontsluiting thuis plaatsvinden. Het laatste gedeelte van de ontsluiting zal onder onze begeleiding in ziekenhuis gebeuren. Hier worden we geassisteerd door een verpleegkundige of kraamverzorgende. Indien de bevalling zonder complicaties verloopt mag je 2-3 uur na de bevalling met de baby naar huis.
Het voordeel van een poliklinische bevalling is dat je bij complicaties niet nog naar het ziekenhuis hoeft
Aan een poliklinische bevalling zijn extra kosten verbonden die niet altijd (volledig) worden vergoed door de zorgverzekeraar. Voor meer informatie over de extra kosten neem je contact op met je zorgverzekeraar.
In onze praktijk heb je de keuze uit twee ziekenhuizen. Te weten het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en het st. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg. Met beide ziekenhuizen hebben wij een prima samenwerking. Het is voor ons wel belangrijk om te weten in welk ziekenhuis je wilt bevallen, want er zijn kleine verschillen in richtlijnen tussen de ziekenhuizen. Er bestaat de mogelijkheid om rondgeleid te worden op de verloskamers. Hiervoor meld je je aan; 040-8888380 (MMC) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (ETZ).