Plaatsen/verwijderen spiraal

Wanneer je een spiraal wil laten plaatsen (verwijderen) of dit overweegt kun je ook bij ons in de praktijk terecht.
Wij plaatsen verschillende soorten spiralen. Voor het plaatsen van een spiraal hoef je niet bekend te zijn bij ons in de praktijk.

Een spiraal is een heel betrouwbare vorm van anticonceptie en is ook een goede optie tijdens borstvoeding.

Er zijn twee soorten spiralen; het hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) en het hormoonvrije koperspiraal (T-safe).  

Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraal geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen afgeremd.
De hormoonspiraal kan een eisprong onderdrukken. Als er geen eicel vrijkomt, kan er ook geen bevruchting plaatsvinden.
Mocht het toch tot een bevruchting komen, kan deze zich niet innestelen omdat het baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd.
Omdat het baarmoederslijmvlies niet tot nauwelijks wordt opgebouwd worden veel vrouwen met een hormoonspiraal niet of nauwelijks ongesteld.  

Het hormoonspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie en is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard is het mogelijk om een hormoonspiraal eerder te laten verwijderen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Een hormoonspiraal moet op recept worden afgehaald bij de apotheek. Wij kunnen een recept voor je uitschrijven. De kosten van de hormoonspiraal zijn ongeveer €135-€170. De actuele prijs is bij de apotheek op te vragen.

Vraag bij je zorgverzekeraar na of de kosten van het spiraal worden vergoed.

Koperspiraal

Een koperspiraal is een hormoonvrije vorm van anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper maakt zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen inactief zodat er geen bevruchting plaats kan vinden. Er vindt géén abortus plaats, zoals vroeger gedacht werd.Een koperspiraaltje is werkzaam vanaf het moment van plaatsing. Een koperspiraal werkt óók als morning-afterspiraal als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Het spiraaltje zorgt er dan voor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand

Het T-safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan de T-safe ook voor kortere periode geplaatst worden, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.
Met een koperspiraal behoudt je de eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer; een langdurigere en/of hevigere menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies tijdens de menstruatie iets toenemen.

De koperspiraal kost € 69.95. Wij hebben de koperspiraal op voorraad op de praktijk. 

Plaatsing van een spiraal

Je kunt de afspraak ook plannen als je op nacontrole komt 6 weken na je bevalling.Een spiraal kan geplaatst worden vanaf 10 weken na een vaginale bevalling. Of vanaf 12 weken na een keizersnede. Je kunt op elk moment van de cyclus een spiraal laten plaatsen. Plaatsing tijdens de menstruatie is dus niet noodzakelijk.

Het inbrengen van een spiraal is over het algemeen eenvoudig en gaat vrij snel. De daadwerkelijke plaatsing duurt ongeveer 5 minuten. We plannen ruim voldoende tijd in, zodat we je alles rustig uit kunnen leggen en de tijd kunnen nemen om het plaatsen zo prettig mogelijk te maken.
Middels een inwendige echo beoordelen we de ligging van je baarmoeder. Dit maakt de plaatsing makkelijker. Vervolgens wordt een speculum (eendenbek) in de vagina ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien.
Om te controleren of de baarmoeder geschikt is voor het spiraaltje wordt met een sonde (een dun staafje) de lengte van de baarmoeder opgemeten. Hierna kan de spiraal via de inbrenghuls in de baarmoeder worden ingebracht. Tot slot worden de draadjes op de juiste lengte afgeknipt. Zo kunnen we de spiraal later weer verwijderen.

De plaatsing kan een zeurend gevoel in de onderbuik geven. In enkele gevallen wordt het plaatsen van een spiraal als pijnlijk ervaren. Hiervoor kan je pijnstillers nemen.
Het is normaal dat er na de plaatsing van een spiraal buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik ontstaat. Mogelijk treedt er onregelmatig bloedverlies (spotting) op omdat het lichaam moet wennen aan het spiraal. Binnen 3 tot 4 maanden na plaatsing zal dit normaal gesproken stoppen. Bij vragen of ongerustheid mag je altijd contact opnemen met de praktijk.

De kosten

De plaatsing van een spiraal kost € 64,66.  Deze kosten worden direct gedeclareerd bij je zorgverzekeraar. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar niet alle kosten vergoed of dat een deel van je eigen risico afgaat. Dit verschilt per verzekering.