zwangerschap buik

Prenatale screening en echo’s

Intacte zwangerschap

Tijdens de eerste echo kijken we of het hartje klopt, hoever je ongeveer zwanger bent en of je in verwachting bent van een of meerdere kindjes. We maken deze echo inwendig. Zo kunnen we dichter bij de baarmoeder komen. Deze methode is niet pijnlijk en veilig en geeft dus géén verhoogd risico op een miskraam. Het is fijn als je een lege blaas hebt.

Termijnecho

Tussen 10-12 weken wordt de termijnecho gemaakt, liefst met een volle blaas.  In deze periode groeit elk kind gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen. We bepalen nu de definitieve uitgerekende datum. Tijdens deze echo wordt de groei en de hartslag van het kind beoordeeld. 

Prenatale Screening

Je kunt je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening en is niet verplicht. Je beslist zelf of je dit wilt. Er zijn twee soorten onderzoek:

 • screening op down-, edwards- en patausyndroom  (NIPT)
 • 13 en 20 wekenecho

NIPT

 De NIPT is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 10 weken zwangerschap.

Downsyndroom is een aandoening waarmee iemand wordt geboren. Downsyndroom houd je je hele leven. Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Bij de een is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen.Edwards- en patausyndroom zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte. Edwards- en patausyndroom komen veel minder voor dan downsyndroom.

Meer informatie kan je vinden op www.pns.nl  Indien je meer wilt weten over deze onderzoeken raden we je aan deze website goed te bekijken. Ook vinden we het prettig als je de keuzehulp invult en een geprinte versie meeneemt naar het gesprek.

13 en 20 weken echo (ETSEO en TTSEO)

De SEO (structureel echoscopisch onderzoek), is een medische echo die er op gericht is om eventuele afwijkingen bij het kind op te sporen en wordt verricht door een gespecialiseerd echoscopiste in onze eigen praktijk, lokatie Reusel. Op de echo worden het hele lijfje en de organen nagekeken om te zien of er afwijkingen zichtbaar zijn. Niet alle afwijkingen zijn zichtbaar op een echo. Daarnaast is het slechts een momentopname. De SEO is dus geen garantie op een gezond kind.

De 13 wekenecho en de 20 wekenecho lijken veel op elkaar. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Wat zijn de verschillen?

 • Bij de 13 wekenecho is het nog vroeg in de zwangerschap. Het kind is kleiner en minder ver ontwikkeld. Er is minder zichtbaar dan bij de 20 wekenecho, maar sommige vaak ernstige afwijkingen zijn al wel te zien. Als er vervolgonderzoek nodig is heeft u bij de 13 wekenecho meer tijd om te bepalen wat u met de uitslag doet.
   
 • Bij de 20 wekenecho is het kind al wat groter en zijn er meer details te zien. U heeft minder tijd om – als dat nodig is – vervolgonderzoek te laten doen en om te bepalen wat u met de uitslag doet.
   
 • Soms kan de echoscopist uw kind bij de 13 wekenecho of de 20 wekenecho niet goed zien. Dit hoeft niet te betekenen dat er iets niet goed is met uw kind. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat uw kind niet goed zichtbaar in uw buik ligt. Bij de 13 wekenecho wordt de echo niet herhaald als de echoscopist niet alles goed kon zien. Bij de 20 wekenecho wel: de echoscopist zal u vragen of u nog een keer terug wilt komen. De echo wordt nog een keer gedaan.  
   
 • Bij de 13 wekenecho kijkt de echoscopist niet of het een jongen of een meisje is. Bij de 20 wekenecho kan de echoscopist meestal wel zien of het een jongen of een meisje is. U krijgt dit alleen te horen als u er zelf om vraagt.

De 13 en 20 weken echo worden vergoed, maar zijn niet verplicht. Je bepaalt zelf bij elk onderzoek of je mee wilt doen en wat je doet met de uitslag. Deze echo's brengen geen risico's met zich mee voor moeder en kind. Kijk voor meer informatie https://www.pns.nl/prenatale-screeningen

klik hier voor de folder

Liggingsecho

Rond de 34ste week wordt er een echo gemaakt om de ligging van het kindje te bepalen. Tevens wordt de groei gemeten.

 

De echo's in onze praktijk hebben altijd een verloskundige indicatie. Dit wil zeggen dat er altijd een verloskundige reden moet zijn om een echo te maken. 

Na afloop krijg je van ons een foto mee. Filmen of fotograferen tijdens de echo is niet toegestaan.

Pretecho

Bij Ortus bieden we ook pretechoscopie aan.  Als je de tijd tussen twee echo's te lang vindt of nieuwsgierig bent naar het geslacht van de baby of wil kijken hoe hij zich beweegt in de buik of precies ligt. Met welke reden ook, het is altijd leuk je kindje weer even te zien. Bij Ortus maken wij deze echo's met veel plezier. Uiteraard zijn familie/vrienden welkom bij de echo, dit bepaal je helemaal zelf! Ben je ervan bewust dat er ook bij een pretecho onverwachte bijzonderheden gezien kunnen worden. In dat geval zullen we je hier altijd van op de hoogte stellen.

Een 2D-echo is gedurende de hele zwangerschap mogelijk maar de mooiste beelden worden gezien tussen de 12 en 32 weken. Na de 32ste week zijn details van het kindje vaak nog wel mooi zichtbaar. Vanaf 15 weken is het geslacht meestal te zien. 

Voor 3D/4D adviseren we de periode tussen de 24 en 30 weken zwangerschap. Voor een mooie 3D echo is de ligging van je kindje heel belangrijk. Mocht de baby zich verstoppen, dan krijg je van ons nog een herkansing.

Bel ons voor een afspraak en we kijken samen naar de mogelijkheden wat betreft zwangerschapsduur, datum en tijd waarop het jullie het beste uitkomt. Een pretecho wordt niet vergoed door de verzekering.

 

Pretecho kosten
Echo Zwangerschapsduur Kosten  
Vroege echo Vanaf 6 weken €25,-  
Geslachtsbepaling Vanaf 15 weken €40,-  
Pretecho 2D

 

24-30 weken

 

€40,-

 

Ben je verder zwanger, neem dan gerust contact met ons op.
pretecho 3/4D 24-30 weken  € 80,-