zwangerschap buik

Prenatale screening en echo’s

Intacte zwangerschap

Op de praktijk zal de eerste echo rond 8 weken zwangerschap gemaakt worden. We kijken of het hartje klopt, hoever je ongeveer zwanger bent en of je in verwachting bent van een of meerdere kindjes. We maken deze echo inwendig. Zo kunnen we dichter bij de baarmoeder komen. Deze methode is niet pijnlijk en veilig en geeft dus géén verhoogd risico op een miskraam.

Termijnecho

Tussen 10-12 weken wordt de termijnecho gemaakt, wederom met een volle blaas. In deze periode groeit elk kind gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen. We bepalen nu de definitieve uitgerekende datum. Tijdens deze echo wordt de groei en de hartslag van het kind beoordeeld.

Prenatale Screening

Je kunt je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening.

Er zijn twee soorten onderzoek: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt.

Downsyndroom is een aandoening waarmee iemand wordt geboren. Downsyndroom houd je je hele leven. Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Bij de een is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen.

Edwards- en patausyndroom zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte. Edwards- en patausyndroom komen veel minder voor dan downsyndroom.

Je kunt kiezen uit twee verschillende testen.

1. De combinatietest. Dit bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

2. De NIPT. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap.

De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest.

Zwangeren kunnen vanaf 1 april 2017 kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als zij meedoen aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).

Meer informatie kan je vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl en www.meerovernipt.nl. Indien je meer wilt weten over deze onderzoeken raden we je aan deze websites goed te bekijken. Ook vinden we het prettig als je de keuzehulp invult en een geprinte versie meeneemt naar het gesprek.

20 weken echo (SEO)

De SEO (structureel echoscopisch onderzoek), ook wel 20 weken echo genoemd, is een medische echo die er op gericht is om eventuele afwijkingen bij het kind op te sporen en wordt verricht door een gespecialiseerd echoscopiste in onze eigen praktijk, lokatie Reusel. Op de echo worden het hele lijfje en de organen nagekeken om te zien of er afwijkingen zichtbaar zijn. Niet alle afwijkingen zijn zichtbaar op een echo. Daarnaast is het slechts een momentopname. De SEO is dus geen garantie op een gezond kind.

Als er bij deze echo iets afwijkends wordt gezien, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd even duidelijk. Meestal zal je vervolgonderzoek aangeboden krijgen.

De 20 weken echo wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraar, maar is niet verplicht. Je bepaalt zelf bij elk onderzoek of je mee wilt doen en wat je doet met de uitslag. Deze echo brengt geen risico's met zich mee voor moeder en kind. Kijk voor meer informatie op www.prenatalescreening.nl

klik hier voor de folder

Liggingsecho

Rond de 34ste week wordt er een echo gemaakt om de ligging van het kindje te bepalen. Tevens wordt de groei gemeten.

 

De echo's in onze praktijk hebben altijd een verloskundige indicatie. Dit wil zeggen dat er altijd een verloskundige reden moet zijn om een echo te maken. 

Na afloop krijg je van ons een foto mee. Filmen of fotograferen tijdens de echo is niet toegestaan.

Pretecho

Bij Ortus bieden we ook pretechoscopie aan.  Als je de tijd tussen twee echo's te lang vindt of nieuwsgierig bent naar het geslacht van de baby of wil kijken hoe hij zich beweegt in de buik of precies ligt. Met welke reden ook, het is altijd leuk je kindje weer even te zien. Bij Ortus maken wij deze echo's met veel plezier. Uiteraard zijn familie/vrienden welkom bij de echo, dit bepaal je helemaal zelf! Ben je ervan bewust dat er ook bij een pretecho onverwachte bijzonderheden gezien kunnen worden. In dat geval zullen we je hier altijd van op de hoogte stellen.

Bij een 2D-echo kun je ‘live’ naar je kindje kijken. Een 2D-echo is gedurende de hele zwangerschap mogelijk maar de mooiste beelden worden gezien tussen de 12 en 32 weken. Na de 32ste week zijn details van het kindje vaak nog wel mooi zichtbaar. Vanaf 15 weken is het geslacht meestal te zien.

Bel ons voor een afspraak en we kijken samen naar de mogelijkheden wat betreft zwangerschapsduur, datum en tijd waarop het jullie het beste uitkomt. Een pretecho wordt niet vergoed door de verzekering.

 

Pretecho kosten
Echo Zwangerschapsduur Kosten  
Vroege echo Vanaf 6 weken €40,-  
Geslachtsbepaling Vanaf 15 weken €40,-  
Pretecho 2D

 

24-30 weken

 

€40,-

 

Ben je verder zwanger, neem dan gerust contact met ons op.

  

 

Wanneer je een 3D echo wilt maken, verwijzen we je naar een van onderstaande bureaus.
Echografie Francette Poos (www.echografie.nl) Westerhoven 040-2900473
www.echowonder.nl