Borst- en kunstvoeding

De keuze tussen borstvoeding en flesvoeding is aan jullie als ouders. Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor een pasgeborene. Het bevat de belangrijkste bouw- en afweerstoffen die jullie baby laten groeien en beschermt tegen infecties. Bovendien wordt de kans op het ontwikkelen van allergieën verkleind. Dit alles maakt flesvoeding geen slechte voeding. Het belangrijkste is dat je op basis van de juiste informatie een manier van voeden kiest waar jij je prettig bij voelt.

Borstvoeding geven is een natuurlijk proces wat (vooral) in de eerste week veel oefening kost. Belangrijk is de productie goed op gang te krijgen en het leren op een goede manier aan te leggen. Hierbij ondersteunen de kraamverzorgster en de verloskundige je. Ook is er altijd nog een lactatiedeskundige die wij kunnen raadplegen. Het opstarten van borstvoeding verloopt niet altijd vlekkeloos, gelukkig zijn deze problemen meestal goed op te lossen en van korte duur, wat de tijdsinvestering de moeite waard maakt.

Er zijn ook situaties waarin ouders er goed aan doen om voor flesvoeding te kiezen. Bijvoorbeeld in geval van bepaald medicijngebruik, of wanneer de moeder erg opziet tegen het geven van borstvoeding. Uiteindelijk is een gezonde moeder, die zich prettig voelt bij wat ze doet, het allerbelangrijkst. Flesvoeding is er in verschillende soorten en merken. Wanneer er allergieën in de familie voorkomen raden wij de hypoallergene vorm van kunstvoeding aan. Verder is het belangrijk om steeds hetzelfde merk flesvoeding te kopen. Hiermee worden smaakwisseling en darmkrampjes zoveel mogelijk voorkomen.

Gedurende de zwangerschap kun je natuurlijk altijd bij ons terecht met vragen over het geven van borstvoeding of flesvoeding. Ook vind je hier meer informatie.

Lactatiekundige

Een lactatiekundige geeft professionele begeleiding bij het geven van borstvoeding, als onze hulp en die van de kraamzorg niet meer voldoende is. Bijvoorbeeld als het aanleggen van de baby moeilijk gaat, er problemen zijn met de melkproductie of kolven niet goed lukt. Ook kan zij een tekort tongriempje verhelpen. Een lactatiekundige komt bij je thuis langs. Jkunt er meestal snel terecht en zonder verwijzing. Wij hebben een goed samenwerkingsverband met Thelma Govaarts uit Bergeijk. Zij verzorgt een paar keer per jaar een (online) voorlichtingsavond voor Ortus, met veel praktische informatie en tips.

Steeds meer verzekeraars vergoeden de hulp van een lactatiekundige.  

Borstkolf

Het is niet nodig om van tevoren een kolf te huren of te kopen. Veel vrouwen hebben geen kolf nodig in het kraambed. Als het op gang brengen van de borstvoeding wat extra aandacht nodig heeft, is het mogelijk om tijdelijk een borstkolf te huren bij Ortus: de Medela Symphony. Je verloskundige of je kraamverzorgster bespreekt dit met je als het van toepassing is. In onze praktijk kan je ook alle artikelen van Medela kopen. Je kunt hier altijd naar vragen, ook nog na het kraambed.   

Neem contact met ons op!

06 – 55125270

info@verloskundigeortus.nl

Burgemeester van Houdtplein 22c, 5531 GN Bladel

Markt 24, 5541 EA Reusel