Anticonceptie

Je kunt bij Ortus terecht voor:

  • Advies voor anticonceptie
  • Plaatsen of verwijderen van een spiraal

Ook als je nog nooit zwanger bent geweest!

Welke anticonceptiemethode het best bij jou past hangt af van verschillende factoren. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding, wil je snel weer zwanger raken of heb je juist geen kinderwens (meer); je situatie zal van invloed zijn op de keuze die je maakt voor voorbehoedsmiddelen. 

Ben je jonger dan 16 jaar? Dan is toestemming nodig van je ouders.

Sommige vrouwen zijn een maand na de bevalling alweer vruchtbaar. Het is goed om op tijd na te denken over anticonceptie. We bespreken dit in de kraamweek. 

Houd er rekening mee dat niet alle anticonceptiemiddelen geschikt zijn wanneer je nog borstvoeding geeft.  Bij het afsluiten van het kraambed informeren we je hier graag over. Kijk voor meer informatie op www.deverloskundige.nl en www.anticonceptie.nl 

Vormen van anticonceptie

Hormonale anticonceptie

Deze vormen van anticonceptie bevatten hormonen (progestagenen en oestrogenen) die voorkomen dat je zwanger wordt:

  • de combinatiepil
  • de anticonceptiepleister
  • de anticonceptiering

Deze vormen van anticonceptie bevatten alleen progestagenen:

  • hormoonspiraal (Kyleena en Mirena)
  • minipil
  • implantatiestaafje
  • prikpil (als je stopt met de prikpil kan het lang duren voordat je weer zwanger bent. Niet aan te raden als je snel na het stoppen weer zwanger wilt worden)

Hormoonvrije anticonceptie

  • koperspiraal
  • condoom
  • pessarium

Definitieve methoden

  • sterilisatie van de vrouw
  • sterilisatie van de man

Een spiraal

Wij plaatsen verschillende soorten spiralen. Een spiraal is een hele betrouwbare vorm van anticonceptie en is ook een goede optie tijdens borstvoeding. Er zijn twee soorten spiralen: het hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) en het hormoonvrije koperspiraal (T-safe).  

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal geeft geleidelijk kleine hoeveelheden hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen afgeremd. Ook kan een hormoonspiraal de eisprong onderdrukken. Als er geen eicel vrijkomt, kan er ook geen bevruchting plaatsvinden. Mocht het toch tot een bevruchting komen, kan deze zich niet innestelen omdat het baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd.

Omdat het baarmoederslijmvlies niet tot nauwelijks wordt opgebouwd worden veel vrouwen met een hormoonspiraal niet of nauwelijks ongesteld. Het spiraal kan 5-8 jaar blijven zitten (afhankelijk van welk spiraal) en indien gewenst op elk moment verwijderd worden. Je bent dan direct weer vruchtbaar.

Koperspiraal

Een koperspiraal is een hormoonvrije vorm van anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper maakt zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen inactief zodat er geen bevruchting plaats kan vinden. Een koperspiraaltje is werkzaam vanaf het moment van plaatsing. Een koperspiraal werkt óók als morning-afterspiraal als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het spiraaltje zorgt er dan voor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand. Dit zogenaamde T-safe koperspiraaltje is geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan de T-safe ook voor kortere periode geplaatst worden.

Met een koperspiraal behoudt je je menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer een langdurigere of hevigere menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Na deze periode herstelt de natuurlijke cyclus zich.

Plaatsing van een spiraal

Je kunt op elk moment van de cyclus een spiraal laten plaatsen. Wanneer je nog nooit bevallen bent, heeft het de voorkeur om te plaatsen binnen de eerste 7 dagen na je menstruatie.

Ben je net bevallen? Dan kan een spiraal geplaatst worden vanaf 10 weken na een vaginale bevalling, of vanaf 12 weken na een keizersnede.

Het inbrengen van een spiraal is over het algemeen eenvoudig en gaat vrij snel. De daadwerkelijke plaatsing duurt ongeveer 5 minuten. We maken direct een echo om te beoordelen of het spiraal zich op de juiste plaats in de baarmoeder bevindt. We plannen ruim voldoende tijd in, zodat we je alles rustig uit kunnen leggen en de tijd kunnen nemen om het plaatsen zo prettig mogelijk te maken.

Kosten

De kosten voor het plaatsen van het spiraal worden direct gedeclareerd bij je zorgverzekeraar, dit is exclusief het spiraal zelf. We kunnen de spiraal digitaal aanvragen bij de apotheek. Deze zal na betaling rechtstreeks naar de praktijk toegestuurd worden.

Het kan zijn dat je zorgverzekeraar niet alle kosten vergoed of dat een deel van je eigen risico afgaat. Dit verschilt per maatschappij.

Neem contact met ons op!

06 – 55125270

info@verloskundigeortus.nl

Burgemeester van Houdtplein 22c, 5531 GN Bladel

Markt 24, 5541 EA Reusel