Controles

Intakegesprek (eerste controle)

Tijdens het intakegesprek maken we een zwangerschapsdossier met jouw persoonlijke gegevens. Dit vullen we aan met gegevens over je gezondheid en die van je partner, je leefomstandigheden, het eventuele verloop van vorige zwangerschappen en bevallingen, en medische bijzonderheden in jullie families. Sommige vragen zijn zeer persoonlijk. We raden je dan ook aan om de eerste controle bij voorkeur met je partner te komen. Verder krijg je informatie over een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap.

Na dit gesprek wordt een zorgpad (bijvoorbeeld een laag risico, of juist een hoog risico zwangerschap) samengesteld. Dit wordt besproken in een multidisciplinair team. Zo geven we de beste zorg op de juiste plaats. Het kan zijn dat je door complicaties tijdens de zwangerschap wisselt van zorgpad. 

Tijdens controles bespreken we de uitslagen van alle verrichte onderzoeken. Als je niet op de hoogte gebracht wil worden van (onverwachte) uitslagen horen we dit graag vooraf van je. 

Vervolgcontroles

Tijdens de vervolgcontroles bespreken we hoe het gaat en of er eventuele klachten of problemen zijn met betrekking tot je zwangerschap. Hoe verder je zwangerschap gevorderd is, hoe sneller je weer op controle komt.

Bij elke controle doen we een aantal onderzoeken: We meten je bloeddruk en het gewicht. We voelen je buik om de groei en later ook de ligging te beoordelen. Tenslotte luisteren we naar het hartje van jullie kindje.

Wanneer er complicaties optreden verwijzen we je naar een gynaecoloog die de situatie mede beoordeelt. Je gaat dan voor controle naar het ziekenhuis. Als de controle bij de gynaecoloog goed is, blijf je onder onze zorg. In andere gevallen begeleidt de gynaecoloog je verder in de zwangerschap en bij de bevalling. Zodra je met je kindje naar huis komt, nemen wij de zorg weer over.

Verder kun je dit verwachten tijdens iedere controle: 

In het schema hieronder zie je een standaard laag risico zorgpad. Je kan hierin heel duidelijk zien wat we van elkaar kunnen verwachten bij elke controle.

Vanaf 5 weken Intakegesprek  
7-8 weken 1e echo  
10-12 weken 2e echo (termijnecho)  
Vanaf 10 weken   NIPT + bloedprikken
13 weken 13 wekenecho  
5-16 weken Controle  
19 weken Controle + 20 weken echo  
23 weken Controle  
27 weken Controle  
27 weken   Bloed prikken
30 weken Controle + uitleg geboorteplan  
32 weken Controle + bespreken geboorteplan  
34 weken Controle + liggingsecho  
36 weken Controle + belinstructies bevalling bespreken  
37 weken Controle (alleen bij 1e zwangerschap)  
38 weken Controle  
39 weken Controle (alleen bij 1e zwangerschap)  
40 weken Controle + uitleg serotiniteit  
41 weken Controle + indien gewenst strippen  

Neem contact met ons op!

06 – 55125270

info@verloskundigeortus.nl

Burgemeester van Houdtplein 22c, 5531 GN Bladel

Markt 24, 5541 EA Reusel