Belinstructies

Vanaf 37 tot en met 42 weken is de normale periode om te bevallen. Beginnen de weeën of breken de vliezen vóór de 37 weken, neem dan direct contact op. 

Het onderstaande wordt op het spreekuur besproken als je 36 weken zwanger bent. Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen zijn. Geen één bevalling is hetzelfde. Als jouw vraag hier onder niet beantwoord wordt, of je je zorgen maakt, kun je ons altijd 24/7 bereiken.

Minder leven

Het is normaal dat je aan het einde van de zwangerschap het kindje wat minder sterk voelt bewegen, omdat er minder ruimte is. Bij twijfel of duidelijk verschil met voorgaande dagen is het belangrijk dat je altijd contact opneemt.

Weeën

Vaak begint de bevalling met voorweeën. Deze weeën zijn onregelmatig en de pauze kan variëren tussen de 5 en 20 minuten. Dit is een voorstadium waarin de baarmoedermond wordt voorbereidt op de bevalling. Ga in deze fase gewoon door met je dagelijkse bezigheden, anders kan de bevalling voor je gevoel erg lang duren. 


Weeën komen met een regelmaat. 
Als je 1 tot 2 uur lang weeën hebt om de 4-5 minuten, waarvan de top één minuut duurt, is er sprake van ontsluitingsweeën. Bel ons. Waarschijnlijk is de bevalling begonnen. Je zal merken dat de weeën steeds pijnlijker worden en langer duren.

Voor het bevorderen van goede weeën is het belangrijk om zo ontspannen mogelijk te zijn. Je kunt bijvoorbeeld een warm bad of douche nemen. Ontsluitingsweeën zetten dan vaak goed door. Nemen de weeën in bad of in de douche juist af, dan is je lichaam waarschijnlijk nog niet helemaal klaar om te gaan bevallen.

Vruchtwaterverlies

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Er zijn dan nog geen weeën. Het vruchtwater kan wat rozig gekleurd zijn en kleine witte vlokjes bevatten. Dit is volkomen normaal. Je blijft nu steeds wat vocht verliezen. Probeer wat vocht op te vangen, zodat we dit kunnen bekijken. Leg hiervoor een witte hydrofiele luier of een boterhamzakje in je onderbroek.

Meestal beginnen de weeën 6 tot 12 uur na het breken van de vliezen. Let op: Je mag nog niet in bad zolang je geen regelmatige weeën hebt. 

Als ’s nachts de vliezen breken en het hoofdje is ingedaald en het vruchtwater is helder, dan kun je rustig afwachten. Bel ons de volgende ochtend om 8.00 uur. Indien je na het breken van de vliezen regelmatige weeën krijgt dan mag  je ons uiteraard ook ’s nachts bellen.

Bel ons direct wanneer je groen of bruin vruchtwater verliest, ongeacht of er wel of geen weeën zijn. Dit betekent dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Extra controle van de harttonen van de baby is dan noodzakelijk. Bovendien dient de bevalling plaats te vinden in het ziekenhuis onder begeleiding van de gynaecoloog.

Als het hoofdje niet is ingedaald (je hoort dit tijdens de zwangerschapscontroles) ga je liggen en bel je ons meteen, zowel dag als nacht.

Bloedverlies

Aan het einde van de zwangerschap is het normaal dat je wat (bloederig) slijm verliest, zeker als je weeën hebt of als de vliezen zijn gebroken. Het verliezen van de slijmprop betekent niet altijd dat de bevalling is begonnen. Wanneer bloedverlies qua hoeveelheid op een menstruatie lijkt, neem dan direct contact met ons op. 

Neem contact met ons op!

06 – 55125270

info@verloskundigeortus.nl

Burgemeester van Houdtplein 22c, 5531 GN Bladel

Markt 24, 5541 EA Reusel