Miskraam

Wanneer bloedverlies optreedt bij een prille zwangerschap geeft dit veel onzekerheid. We proberen op zo kort mogelijke termijn een echo te plannen. 

Ongeveer 10% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Meestal is er een fout opgetreden bij de bevruchting van de eicel met de zaadcel. Daarom wordt de zwangerschap afgestoten. Een miskraam ontstaat níet door gemeenschap of door te veel tillen. In de meeste gevallen is een miskraam te herkennen aan vaginaal bloedverlies en krampende buikpijn. Het hebben van bloedverlies wil nog niet zeggen dat er sprake is van een miskraam. Soms heb je in het begin van de zwangerschap bloedverlies zonder verdere gevolgen.  

Wanneer bloedverlies aanwezig blijft kan dit het begin zijn van een miskraam. Normaal gesproken neemt het bloedverlies snel af en stopt het binnen enkele dagen. Gemiddeld duurt deze periode 5-7 dagen. De bloeding kan toenemen en gaat vaak gepaard met hevige menstruatieachtige krampen. Afhankelijk van de termijn waarop de miskraam plaatsvindt, is er meer of minder weefsel zichtbaar. Meestal lijkt het op een hevige menstruatie en gaat het gepaard met wat stukjes baarmoederslijmvlies en/of stolsels.  

Soms zien we op een echo dat het vruchtje niet meer leeft terwijl er nog geen bloedverlies is geweest. Vaak zullen het bloedverlies en de buikpijn spontaan optreden in de komende dagen. 

Emotioneel en praktisch gezien kan het voor sommige vrouwen echter vervelend zijn om een spontaan beloop af te wachten. Ook lichamelijk kan het zwaar zijn als het bloedverlies lang aanhoudt. Dan wordt het opwekken van de miskraam met medicatie (misoprostol) of een curettage aangeraden. Hiervoor verwijzen we je naar een gynaecoloog die de keuze en voorkeur van deze behandelmethoden met jullie bespreekt. Misoprostol is een vaginale tablet die een miskraam op kan wekken op het moment dat het niet spontaan gebeurt. Een curettage vindt plaats op de operatiekamer onder lichte narcose. Ook wanneer er liever wordt afgewacht tot de miskraam spontaan afkomt, is het mogelijk een afspraak met de gynaecoloog in te plannen om de verschillende mogelijkheden door te spreken. 

 

Is er sprake van een miskraam en heb je last van een van onderstaande punten, neem dan altijd contact op met ons. Wanneer je ongerust bent of vragen hebt mag je natuurlijk altijd bellen! 

  • Bij aanhouden van bloedverlies met veel stolsels 
  • Bij constante hevige pijn 
  • Bij koorts (boven de 38˚C) 

Herstel na een miskraam

Als je een miskraam hebt gehad is het belangrijk dat je tijd neemt om dit emotioneel een plek te geven. Een miskraam kun je niet voorkomen of tegenhouden. Dat maakt het vaak extra ingrijpend. Je hebt je verheugd op de komst van je kindje en ineens komt er abrupt een eind aan dit toekomstbeeld. Vooral in het begin kan het verdriet intens zijn. Vaak vindt een miskraam plaats vóórdat de buitenwereld van de zwangerschap afweet. Neem tijd om alle gevoelens te verwerken en praat erover met elkaar en eventueel met iemand in je omgeving die je vertrouwt. 

Verdriet, boosheid en jaloezie zijn normale en begrijpelijke gevoelens. Voor hulp bij het verwerken van een miskraam mag je altijd contact met ons opnemen. 

Het lichamelijk herstel verloopt meestal vlot na een spontane miskraam of curettage. Er kan tot 2 weken nog wat bloedverlies en bruine afscheiding optreden. Nadat het bloedverlies gestopt is, is het lichaam voldoende hersteld. De menstruatie kan weer op gang komen en opnieuw zwanger worden is mogelijk. Voor meer informatie verwijzen we je naar De Verloskundige.

Na een miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Geef jezelf de tijd om zowel lichamelijk als emotioneel te herstellen. Vrouwen reageren verschillend op een miskraam. De tijd om een miskraam te verwerken, is voor iedereen anders. Wat wel vaak hetzelfde is: een gevoel van gemis omdat de zwangerschap plotseling is gestopt.

Erover praten, kan helpen. Dat kan met je partner, je verloskundige, een vriendin of iemand aan wie je je verhaal graag kwijt wilt. Soms heb je wat meer begeleiding nodig bij dit verlies. Kristel Lavrijsen kan je hierbij begeleiden, meer informatie daarover vindt je hier.

Neem contact met ons op!

06 – 55125270

info@verloskundigeortus.nl

Burgemeester van Houdtplein 22c, 5531 GN Bladel

Markt 24, 5541 EA Reusel