Nacontrole

Graag zien we je ongeveer 6 weken na de bevalling nog eens terug voor de nacontrole op de praktijk. We willen graag weten hoe het lichamelijk met je gaat, of je gewend bent aan het ouderschap en hoe je terugkijkt op de afgelopen maanden en de bevalling. Daarnaast vinden we het natuurlijk fijn om te zien hoe je kindje gegroeid is en zijn we benieuwd hoe de jullie eerste weken verlopen zijnOok zullen we je bloeddruk en (indien nodig) ijzergehalte controleren en beantwoorden we al je vragen. 

Als laatste bespreken we de zorg die wij rondom de zwangerschap en bevalling gegeven hebben. Zijn er dingen waar je nog vragen over hebt? Vind je dat er dingen minder goed zijn gegaan? Wij hopen dat je deze naar ons uitspreekt zodat wij onze zorg kunnen optimaliseren. Vind je het vervelend om dit mondeling te doen? Je mag dit natuurlijk ook altijd schriftelijk doen.  

Met deze controle sluiten wij de zorg (voorlopig) af. 

Uiteraard staan we ook daarna altijd voor je klaar als je vragen hebt of iets wilt bespreken. Niet elke vrouw zit op een “roze wolk” na de geboorte van haar kind. Het herstel en het wennen aan je nieuwe leven met de baby kunnen best pittig zijn. Hierbij kunnen lihcamelijke en/of psychische klachten optreden. Weet dat je niet de enige bent die dit ervaart. Gelukkig hebben we passende hulp voor je als het nodig is. Neem laagdrempelig contact met ons op. We helpen je graag op de goede weg.

Oefeningen

Na de bevalling is het belangrijk dat je je lichamelijke conditie versterkt. Met name je bekkenbodemspieren en later ook je buikspieren nu je aandacht nodig. Het is vaak motiverend en gezellig om samen met andere moeders een cursus te volgen. Dit is vaak een vervolg op de zwangerschapscursus, maar ook zonder cursus kun je dit natuurlijk doen. 

Al in de zwangerschap krijg je van ons een informatiefolder met oefenadviezen en een voor de bekkenbodem en een bijbehorende vragenlijst. Wanneer je op nacontrole komt, mag je deze ingevuld meenemen.

Soms blijven lichamelijke klachten langer aanwezig dan gehoopt. Met name vaginale klachten en incontinentieklachten zijn vervelend en niet altijd even makkelijk bespreekbaar. Deze ongemakken kunnen een belemmering zijn in het dagelijks leven of bij je seksualiteit. De scorelijst die je hierover na de bevalling van ons hebt gekregen bespreken we tijdens de nacontrole, waarop we je een passend advies geven. Als je alsnog klachten blijft houden is het belangrijk om er iets mee te doen. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met een bekkenfysiotherapeut. Die is gespecialiseerd in het behandelen van deze lichamelijke klachten. Wij werken samen met www.fyziolin.nlwww.fysiomeeuwis.nl, www.b-fysicbekkencentrum.nl en www.fysiovanhoof.nl

Neem contact met ons op!

06 – 55125270

info@verloskundigeortus.nl

Burgemeester van Houdtplein 22c, 5531 GN Bladel

Markt 24, 5541 EA Reusel