Thuis of in het ziekenhuis

Als je zwangerschap normaal verloopt, ben je vrij om te kiezen waar je wilt bevallen: thuis of met je eigen verloskundige in het ziekenhuis (poliklinisch). Hoe beter je jezelf kunt ontspannen, hoe vlotter de bevalling verloopt. Kies voor de plek waar jij en je partner je het prettigst bij voelen.

Samen met jou en je partner zetten wij de voor- en nadelen op een rijtje en kijken we wat bij jullie past. Je hoeft nog niets te kiezen. Je kunt altijd nog anders beslissen wanneer de weeën begonnen zijn. 

In Nederland is het bij een ongecompliceerde zwangerschap net zo veilig om thuis te bevallen als in het ziekenhuis. De verloskundige kan voor en tijdens de bevalling beslissen of thuis bevallen verantwoord blijft.  

Thuis bevallen

Thuis hebben jullie meer controle over de bevalling. Zo bepaal je zelf de omstandigheden waarin je wilt bevallen en ben je in een vertrouwde omgeving. De ontsluiting gaat sneller als je je veilig en prettig voelt. Bij een thuisbevalling wordt de verloskundige geassisteerd door je eigen kraamverzorgster.

Tijdens de bevalling kan een situatie ontstaan waardoor thuis blijven minder veilig isIn dat geval kiezen wij ervoor om samen met jou naar het ziekenhuis te gaan. Vaak is dat uit voorzorg en niet spoedeisend.  


Je gaat dan met eigen vervoer naar het ziekenhuis. De verloskundige rijdt achter jullie aan. Zij draagt de zorg over aan de klinisch verloskundige van het ziekenhuis of aan de gynaecoloog. Als de bevalling waarschijnlijk niet lang meer op zich laat wachten, dan blijft je eigen verloskundige vaak bij de bevalling om je te ondersteunen.

In het ziekenhuis bevallen (poliklinisch)

Wij begeleiden ook een poliklinische bevalling op de verloskamer in het ziekenhuis. Jullie kunnen er zelf voor kiezen om poliklinisch te bevallen. Daarnaast kan er ook een medische reden zijn waarvoor wij een bevalling op de verloskamer willen begeleiden, in plaats van thuis. Dit zullen wij altijd van tevoren bespreken. 

Bij een poliklinische bevalling zal het eerste gedeelte van de ontsluiting thuis plaatsvinden. Op enig moment, in overleg met jullie, gaan we samen naar het ziekenhuis voor het laatste gedeelte van de bevalling. De verloskundige wordt hierbij geassisteerd door een verpleegkundige of kraamverzorgende van het ziekenhuis. Indien de bevalling zonder complicaties verloopt mag je 2 tot 3 uur na de bevalling met de baby naar huis. 


Het voordeel van een poliklinische bevalling is dat je bij complicaties niet nog naar het ziekenhuis hoeft
Aan een poliklinische bevalling zónder medische indicaties zijn extra kosten verbonden die niet altijd (volledig) worden vergoed door de zorgverzekeraar. Neem voor meer informatie hierover contact op met je zorgverzekeraar. 

In onze praktijk heb je de keuze uit twee ziekenhuizenhet Maxima Medisch Centrum  (www.mmc.nl/geboortezorg) in Veldhoven en het ETZ Elisabeth (www.etz.nl/specialisme/geboortezorg) in Tilburg. Met beide ziekenhuizen hebben wij een prima samenwerking. Wegens drukte kan het voorkomen dat je niet terecht kunt in het ziekenhuis van je eerste voorkeur.

Neem contact met ons op!

06 – 55125270

info@verloskundigeortus.nl

Burgemeester van Houdtplein 22c, 5531 GN Bladel

Markt 24, 5541 EA Reusel