Kraamtijd

De eerste 8 dagen na de bevalling worden het kraambed genoemd. Dit is een bijzondere periode waarin je je kindje leert kennen; een intense en emotionele week. Een baby wordt niet geboren met een gebruiksaanwijzing. Daardoor is het deze week vooral zoeken naar de behoeftes van de baby. Dit is een leuke ontdekking waarin je je kindje iedere dag beter leert kennen. 

Verloop 

Moeder en kind moeten lichamelijk herstellen van de bevalling. Een moeder is vaak moe en kan lichamelijke ongemakken hebben; baby’s kunnen last hebben van misselijkheid of hoofdpijn. Ook als je weinig klachten hebt is het verstandig de eerste dagen in bed te blijven zodat je lichaam goed kan herstellen van de bevalling. Laat je lekker verwennen door de kraamzorg en door je partner!  

Hoe de kraamperiode voor jou verloopt is moeilijk te voorspellen. Elke bevalling verloopt anders en elke vrouw reageert hier op haar eigen manier op. De ene vrouw is gelijk verliefd op haar kind en zit op een enorme roze wolk, terwijl de ander het allemaal nog maar nauwelijks kan bevatten en zich afvraagt waar nu toch die roze wolk blijft. Je kunt hier altijd open met ons over praten.  

Meestal zul je het kraambed thuis doorbrengen. Soms is het echter nodig om de eerste dagen na de bevalling in het ziekenhuis te blijven, bijvoorbeeld als je een keizersnede hebt gehad, veel bloed hebt verloren of een hoge bloeddruk hebt. Dan zullen de verpleegkundigen van de kraamafdeling je verzorgen. Als je naar huis mag, nemen wij de zorg weer over en komen we thuis bij je langs. 

In de eerste week na de bevalling komen we regelmatig bij je thuis om te kijken of alles goed gaat met jou en de baby. In principe komen wij tussen 8.30 en 13.00 uur langs. Als er vragen of problemen zijn, mag je altijd bellen. 

Tijdens onze bezoeken controleren we moeder en baby. We werken nauw samen met jullie kraamverzorgster. Wij blijven de eindverantwoordelijke in het kraambed.

Bij problemen zal de kraamverzorgster altijd met ons overleggen!

De kraamverzorgster zal minimaal 3 uur per dag aanwezig zijn en helpt bij de voeding, het verzorgen van de baby en van eventuele oudere kinderen. Ze geeft veel informatie en beantwoordt alle vragen die jullie hebben. In principe krijg je acht dagen zorg (in drukke perioden kan dit korter zijn). Indien nodig kan door ons deze zorg verlengd worden, hiervoor maken we gebruik van het LIP (Landelijk Indicatie Protocol).

De dienstdoende verloskundige is dag en nacht bereikbaar wanneer dat nodig is. Bel ons in ieder geval wanneer:

  • Moeder koorts heeft (Boven 38,0°C)
  • Moeder ruim bloedverlies heeft
  • Kind koorts of ondertemperatuur heeft (Boven 37,5°C of onder 36,5°C)
  • Kind niet wil drinken
  • Kind suf overkomt en een gele kleur heeft

Bij ons laatste huisbezoek in de kraamweek plannen we een nacontrole afspraak na 6 weken bij ons op de praktijk. Uiteraard kun je ons in de tussenliggende weken altijd bellen als je nog iets met ons wilt bespreken of overleggen. Na de kraamweek wordt de zorg voor je kindje overgenomen door de huisarts en de jeugdgezondheidszorg (het consultatiebureau).  

Jeugdgezondheidszorg bij het consultatiebureau is gratis. Je kunt hier terecht met al jouw vragen over gezondheid en opvoeden. Je kindje wordt regelmatig gecontroleerd. Daarbij wordt gekeken naar groei en ontwikkeling. Het consultatiebureau zal binnen twee weken na de geboorte contact met je opnemen om een afspraak te maken. 

Aangifte

Wanneer je kind geboren is moet deze binnen drie werkdagen aangegeven worden in de gemeente waar je kind is geboren. De aangifte kan alleen gedaan worden door iemand die bij de bevalling aanwezig is geweest. Daarom is de vader vaak de aangewezen persoon voor deze taak. Bij aangifte moeten de identiteitspapieren en eventueel het trouwboekje of het bewijs van erkenning meegenomen worden. 

Ziektekostenverzekering 

Binnen 30 dagen na de geboorte moet je kindje aangemeld zijn bij je ziektekostenverzekeraar. Dit kan meestal telefonisch. De verzekering werkt met terugwerkende kracht vanaf het moment van geboorte. 

“In Oktober 2022 ben ik door een van de dames van Ortus geholpen, ik vond het van te voren erg spannend omdat het mijn eerste spiraal plaatsing was.
Danielle was kalm en legde alles stap voor stap uit,  en stelde me op mijn gemak. Ik kreeg goed advies en ben heel erg blij met de keuze die ik heb gemaakt voor een koper spiraal. Het is een kleine praktijk maar juist daarom zo persoonlijk en vertrouwd. Zelf was ik heel tevreden en ben ik erg fijn en professioneel geholpen. Bij de huisarts had ik de tegenovergestelde ervaring en zou daarom iedereen adviseren voor dit soort behandelingen naar deze verloskundige te gaan.”

Neem contact met ons op!

06 – 55125270

info@verloskundigeortus.nl

Burgemeester van Houdtplein 22c, 5531 GN Bladel

Markt 24, 5541 EA Reusel