Praktische zaken

Kraamzorg

Het is belangrijk om in het begin van de zwangerschap de kraamzorg te regelen. Ook wanneer je familie of bekenden hebt die je na de bevalling willen helpen is het verstandig om kraamzorg te regelen. Een kraamverzorgende assisteert ons tijdens de bevalling, helpt jou gedurende de eerste week na de bevalling met de verzorging van jezelf en de baby en houdt ons op de hoogte van de medische controles die ze uitvoert. 

Kraamzorg kun je regelen door contact op te nemen met een van onderstaande kraambureaus:

Kraampakket

Wanneer je de verzekering belt voor het regelen van de kraamzorg, is het verstandig om meteen de aanvraag te doen voor een kraampakket. In dit pakket zitten spullen die je nodig hebt tijdens de bevalling en in het kraambed. Houd het pakket bij elkaar! Dit voorkomt onnodig zoekwerk voor ons. Dit pakket wordt meestal vergoed door de (aanvullende) verzekering.

 

Richtlijn inhoud kraampakket:

  • 250 gr witte watten 
  • maandverband 
  • 8 celstof onderleggers 
  • 2 pakken steriele gazen (16/16) 
  • steriele navelklem of cordring
  • plastic bedzeil 
  • 50 ml alcohol (70%) 
  • 1 kraammatras 
  • 2 pakken kraamverband 
  • desinfecterende zeep 

Moeders voor Moeders

Als je minder dan 11 weken zwanger bent kun je je opgeven voor Moeders voor Moeders. Dit is een organisatie die urine inzamelt van zwangeren. Tot 16 weken zwangerschap bevat urine namelijk hormonen waarvan medicijnen gemaakt kunnen worden voor vrouwen die problemen hebben om zwanger te worden.

Voor informatie en aanmelding bel je gratis 0800 – 022 80 70, of neem een kijkje op www.moedersvoormoeders.nl 

Huisarts

Het is voor de huisarts belangrijk te weten dat je zwanger bent, onder andere bij het eventueel voorschrijven van medicijnen. Je kan je rechtstreeks bij ons aanmelden. Wanneer de uitgetelde datum bekend is stellen wij de huisarts op de hoogte. 

Erkenning

Indien je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap de erkenning van je kindje te regelen bij de Burgerlijke Stand van jouw gemeente. Het is prettig als je dit geregeld hebt voor de 24ste week van de zwangerschap in verband met de aangifteplicht na deze zwangerschapstermijn. Tevens is er, getrouwd of ongetrouwd, een vrije keuze in de achternaam van jullie kind.

Klossen

We verzoeken je om vanaf 37 weken zwangerschap je bed op hoogte te brengen, zodat je kraamverzorgster en je verloskundige je in een goede werkhouding kunnen begeleiden. De bovenzijde van het matras mag tussen 70 – 80 cm zijn. Ophogen kan met behulp van klossen of kratjes. Bedklossen zijn gratis te leen via www.medipoint.nl of www.medicura.nl

Zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent heb je recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof mag 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum ingaan. Stop je 6 weken voor de uitgetelde datum, dan heb je 10 weken verlof na de bevalling. Stop je 4 weken van tevoren, dan heb je 12 weken verlof na de bevalling.
Wanneer je later bevalt dan de uitgerekende datum houd je altijd recht op minimaal 10 weken verlof ná je bevalling. Wanneer je bevalt voordat het zwangerschapsverlof is ingegaan, start het verlof op het moment van de bevalling. In dit geval heb je 16 weken verlof na de bevalling. Wij geven rond de 14e week een zwangerschapsverklaring mee om aan je werkgever te overhandigen. 

Neem contact met ons op!

06 – 55125270

info@verloskundigeortus.nl

Burgemeester van Houdtplein 22c, 5531 GN Bladel

Markt 24, 5541 EA Reusel