beliinstructies

Belinstructies

Vanaf 37 t/m 42 weken is de normale periode om te bevallen. Beginnen de weeën of breken de vliezen voor de 37 weken, neem dan direct contact op.

Zeker als je je eerste kindje krijgt, is het moeilijk te bepalen wanneer de bevalling is begonnen. Omdat elke bevalling anders is, is het voor iedereen die al een kind heeft ook niet altijd makkelijk. Onderstaande wordt op het spreekuur besproken als je 36 weken zwanger bent.

Weeën

Als je 1 tot 2 uur lang weeën hebt om de 4-5 minuten, waarvan de top één minuut duurt. Het belangrijkste kenmerk van weeën is dat ze regelmatig komen. Vaak begint de bevalling met voorweeën. Deze weeën zijn onregelmatig en de pauze kan variëren tussen de 5 en 20 minuten. Dit is een voorstadium waarin de bevalling nog kan stoppen. Ga in deze fase gewoon door met je dagelijkse bezigheden, anders kan de bevalling voor je gevoel erg lang duren.

Pas wanneer de weeën echt regelmatig om de 4-5 minuten komen spreken we van ontsluitingsweeën. Waarschijnlijk is de bevalling begonnen. Je zal merken dat de weeën steeds pijnlijker worden en langer duren. Het helpt soms een warm bad of douche te nemen. Voorweeën of harde buiken nemen af, goede ontsluitingsweeën zetten door.

Vruchtwaterverlies

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Er zijn dan nog geen weeën. Het vruchtwater kan wat rozig gekleurd zijn en kleine witte vlokjes bevatten. Dit is volkomen normaal. Je blijft nu steeds wat vocht verliezen. Probeer wat vocht voor ons op te vangen of bewaar hetgeen nat is geworden. Leg hiervoor bij voorkeur een hydrofiele luier in je onderbroek.

Meestal beginnen de weeën 6-12 uur na het breken van de vliezen. Je mag echter nog niet in bad zolang je geen regelmatige weeën hebt. Indien er na 24 uur gebroken vliezen geen baby geboren is, moeten er extra controles in het ziekenhuis plaatsvinden.

Mochten de vliezen na 37 weken na 22.00 uur breken en

  • het hoofdje is ingedaald
  • het vruchtwater is helder
  • er zijn nog géén goede regelmatige weeën

dan kun je rustig afwachten, maar laat het ons wel rond 8.00-9.00 de volgende ochtend weten, zodat we een controle kunnen uitvoeren.. Indien je regelmatige weeën krijgt (zie het kopje "weeën") dan kun je ons ook 's nachts bellen.

Verlies je echter groen/bruin vruchtwater dan moet je ons direct waarschuwen, ongeacht of er wel of geen weeën zijn. Dit betekent, dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Extra controle van de harttonen van de baby is dan noodzakelijk. Bovendien dient de bevalling plaats te vinden in het ziekenhuis onder begeleiding van de gynaecoloog.

Als het hoofdje niet is ingedaald (je hoort dit tijdens de zwangerschapscontrole's) ga je even liggen en bel je ons meteen, zowel dag als nacht.

Bloedverlies

Aan het einde is het normaal dat je wat (bloederig) slijm verliest, zeker als je weeën hebt of als de vliezen zijn gebroken. Het verliezen van de slijmprop betekent niet altijd dat de bevalling is begonnen. Wanneer bloedverlies op een menstruatie lijkt qua hoeveelheid, neem dan direct contact met ons op.

Bovenstaande is een richtlijn. Zoals vermeld, is niet één bevalling hetzelfde. Als je ons nodig hebt en geen van bovenstaande punten is van toepassing, mag je natuurlijk toch bellen. Tijdens het spreekuur bespreken we bovendien met jou persoonlijk of voor jou 'andere regels' gelden.

Je kan ons 7 dagen per week 24 uur per dag bereiken.