verloop baring

Verloop van de baring

Vanaf 37 weken zwangerschap mag de bevalling (thuis) gaan beginnen. Beval je vóór 37 weken, dan moet je voor de bevalling naar het ziekenhuis toe. Dit geldt ook als je na 42 weken zwangerschap gaat bevallen.
Een bevalling bestaat uit 3 fases: de ontsluiting, de uitdrijving en de nageboorte.

De ontsluiting

De ontsluiting is de fase vanaf het begin van de regelmatige weeën tot aan de volledige ontsluiting.
Voordat een baarmoedermond goed open kan gaan moet hij eerst platter worden, "verstrijken". Pas als de baarmoedermond verstreken is, zal de ontsluiting echt op gang komen.
Gedurende de ontsluitingsfase bouwen de weeën zich steeds meer op: ze komen sneller achter elkaar, gaan langer duren en worden sterker.
Ondertussen zal het hoofdje van de baby ook dieper het bekken indalen. Het kan zijn dat de vliezen al gebroken zijn voor aanvang van de weeën. Ze kunnen echter ook tijdens de ontsluitingsfase breken (of door ons gebroken worden).
Het samenspel van weeën en het dieper komen van het babyhoofdje zal er uiteindelijk voor zorgen dat de baarmoedermond helemaal open gaat. Er is dan sprake van volledige ontsluiting (10 cm).
Bij een 1e kind gaat de ontsluiting gemiddeld met 1 cm per uur vooruit. Bij een volgende bevalling verloopt de ontsluitingsfase vaak iets sneller.
Op het moment dat er volledige ontsluiting is en je persdrang hebt, gaat de ontsluitingsfase over in de uitdrijvingsfase.

De uitdrijving

Dit is de fase waarin je mee mag persen en je kind geboren zal worden.
Bij een 1e kind duurt de uitdrijving gemiddeld een uur. Bij een volgende bevalling zal de uitdrijving meestal een stuk sneller gaan.
Je kunt op bed bevallen. Dit kan liggend zijn of zittend op knieën en handen. Je kunt ook verticaal bevallen, zittend op een baarkruk of staand naast het bed. Zolang het verloop van de bevalling het toelaat, ben je vrij om je eigen keus te maken.

Het nageboortetijdperk

Na de geboorte van het kind, moet de placenta (de moederkoek) nog geboren worden.
Doordat de baarmoeder sterk samentrekt na de geboorte van het kind, zal de placenta loslaten en geboren worden. We geven een injectie om dit proces te versnellen. Dit wordt gedaan om het bloedverlies zoveel mogelijk te beperken. In 98% van de gevallen wordt de placenta binnen 30 minuten geboren.