Kraamtijd
De eerste 8 dagen na de bevalling wordt het kraambed genoemd. Dit is een bijzondere periode waarin je je kindje leert kennen; een intense en emotionele week. Een baby wordt helaas niet geboren met een gebruiksaanwijzing, daardoor is het de eerste week zoeken naar de behoeftes van de baby. Dit is een leuke ontdekking waarin je je kindje iedere dag beter leert kennen.
Verloop
Lichamelijk moeten moeder en kind bijkomen van de bevalling. Baby's kunnen last hebben van misselijkheid of hoofdpijn. Een moeder is vaak moe en kan lichamelijke ongemakken hebben. Ook als je weinig klachten hebt is het verstandig de eerste dagen in bed te blijven zodat je lichaam goed kan herstellen van de bevalling. Laat je lekker verwennen door de kraamzorg en je partner! Hoe de kraamperiode voor jou verloopt is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Elke bevalling verloopt anders en elke vrouw reageert hier op haar eigen manier op.
De ene vrouw is gelijk verliefd op haar kind en zit op een enorme roze wolk, terwijl de ander het allemaal nog maar nauwelijks kan bevatten en zich afvraagt waar nu toch die roze wolk blijft. Dit is niet raar, je kunt daar altijd open met ons over praten.
Meestal zul je het kraambed thuis doorbrengen. Soms is het nodig om de eerste dagen na de bevalling in het ziekenhuis te blijven, bijvoorbeeld als je een keizersnede hebt gehad, veel bloed hebt verloren of een hoge bloeddruk hebt. Dan zullen de verpleegkundigen van de kraamafdeling je verzorgen. Als je naar huis mag, nemen wij de zorg weer over en komen thuis bij je langs.
In de eerste week na de bevalling komen we regelmatig bij je thuis om te kijken of alles goed gaat met jou en de baby. In principe komen wij altijd 's ochtends tussen 8.30 en 13.00 uur langs. Als de dienstdoende verloskundige een bevalling aan het doen is, dan zal zij na 15.00 nog langs komen of telefonisch contact met jullie opnemen. Als er vragen of problemen zijn, mag je ons altijd tussentijds bellen op de mobiele telefoon.
Tijdens onze bezoeken bespreken we samen met jou en de kraamverzorgster het verloop van je kraambed, we geven antwoord op vragen en geven tips en adviezen waar nodig. We bespreken ook de bevalling nog een keer, zodat je niet met vragen blijven zitten. Als alles goed verloopt, dan sluiten wij het kraambed af rond de 8e dag. Natuurlijk mag je ons daarna altijd bellen als je nog iets met ons wilt bespreken of overleggen. De zorg voor je kindje wordt nu overgenomen door de huisarts en de jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau). Het consultatiebureau is gratis. Je kunt hier terecht met alle voorkomende vragen over gezondheid en opvoeden. Je kindje wordt geregeld gecontroleerd, waarbij gekeken wordt naar groei en ontwikkeling. Het consultatiebureau zal binnen twee weken na de geboorte contact met je opnemen om een afspraak te maken.
Aangifte
De aangifte moet plaatsvinden binnen 3 werkdagen in de gemeente waar je kind is geboren. De aangifte kan alleen gedaan worden door iemand die bij de bevalling aanwezig is geweest. Daarom is de vader vaak de aangewezen persoon voor deze taak. Bij aangifte moeten de identiteitspapieren en eventueel het trouwboekje of het bewijs van de erkenning meegenomen worden.
Ziektekostenverzekering
Binnen 30 dagen na de geboorte moet je kindje aangemeld zijn bij je ziektekostenverzekeraar. Dit kan meestal telefonisch. De verzekering werkt met terugwerkende kracht vanaf het moment van geboorte.