nacontrole

Nacontrole

Graag zien we je ongeveer 6 weken na de bevalling nog eens terug voor de nacontrole op de praktijk.

We willen graag weten hoe het lichamelijk met je gaat, of je gewend bent aan het ouderschap en hoe je terugkijkt op de afgelopen maanden met als hoogtepunt; de bevalling. Daarnaast vinden we het natuurlijk fijn om te zien hoe je kindje gegroeid is en zijn we benieuwd hoe de ontwikkeling de eerste weken verlopen is. Natuurlijk kun je terecht bij ons met allerlei vragen en zullen we je bloeddruk en -indien nodig- het ijzergehalte nog eens controleren.

Als laatste bespreken we de zorg die wij rondom de zwangerschap en bevalling gegeven hebben. Het is belangrijk deze periode op een positieve manier af te sluiten.
Zijn er dingen waar je nog vragen over hebt of vind je dat er dingen minder goed zijn gegaan, dan hopen wij dat je ze uitspreekt, zodat wij onze zorg kunnen optimaliseren. Ook tips zijn van harte welkom.

Vind je het vervelend om dit mondeling te doen dan mag dit natuurlijk ook altijd schriftelijk!
Met deze controle sluiten wij de zorg (voorlopig) af.
Er zijn vrouwen die na de geboorte van een kind op een roze wolk zitten en alleen maar genieten. Toch merken de meeste vrouwen dat het herstellen van een bevalling en het wennen aan een nieuw leven met baby best pittig is. Je kunt te maken krijgen met verschillende klachten.www.deverloskundige.nl

Oefeningen

Na de bevalling is het belangrijk je lichamelijke conditie te versterken. Met name buikspieren en bekkenbodem hebben nu je aandacht nodig. 
Vaak is het motiverend en gezellig om samen met andere moeders een cursus te volgen. Dit is ook vaak een vervolg op de zwangerschapscursus. Maar ook zonder cursus kun je dit natuurlijk doen.

Al in de zwangerschap krijg je van ons een informatiefolder met oefenadviezen voor de bekkenbodem. De folder kunt u ook hier downloaden, en de bij behorende vragenlijst hier. Hierbij vind je ook een vragenlijst. Wanneer je op nacontrole komt, mag je deze invullen en meenemen naar het gesprek. Je krijgt dan een passend advies van je zorgverlener.

Soms blijven lichamelijke klachten langer aanwezig dan gehoopt. Met name vaginale- en incontinentieklachten zijn vervelend en niet altijd even makkelijk bespreekbaar. Deze ongemakken kunnen een belemmering zijn in het dagelijks leven of bij seksualiteit. De scorelijst die je hierover na de bevalling van ons hebt gekregen wordt tijdens de nacontrole besproken. We geven je een passend advies.  Als je klachten blijft houden is het belangrijk om er iets mee te doen. Je kunt contact opnemen met een bekkenfysiotherapeut. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van deze lichamelijke klachten. www.b-fysicbekkencentrum.nl en www.fysiomeeuwis.nl of www.fysiovanhoof.nl

Anticonceptie

Het lijkt misschien snel, maar al in de eerste week na de bevalling vragen we je of je al hebt nagedacht over anticonceptie. Sommige vrouwen kunnen een maand na de bevalling al weer vruchtbaar zijn; daarom is het goed om hier in elk geval op tijd over na te denken. Bij het geven van borstvoeding zijn niet alle middelen geschikt. Bij het afsluiten van het kraambed geven we je graag goede informatie hierover.

www.deverloskundige.nl

www.anticonceptie.nl