zwangerschap buik

Zwangerschap

Zodra je weet dat je zwanger bent is het belangrijk dat je contact met ons opneemt om een afspraak in te plannen. De eerste controle vindt plaats rond 8 weken zwangerschap. Deze afspraak kan gemaakt worden zonder verwijzing van de huisarts; je kunt ons dus direct bellen.

Wanneer je nog geen foliumzuur of vitamine D gebruikt, is het belangrijk hier direct mee te beginnen. Slik elke dag een tablet van 0.5 milligram foliumzuur tot en met de tiende week van je zwangerschap.  De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg 10 microgram extra vitamine D te gebruiken. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Je kan beide tabletten apart slikken of een tablet kiezen waar foliumzuur en vitamine D gecombineerd worden. Wanneer je een multivitamine gebruikt speciaal voor zwangere vrouwen slik je voldoende foliumzuur en vitamine D.

De zwangerschap is een periode van grote veranderingen. Elke vrouw ervaart deze veranderingen anders. Sommigen voelen zich beter dan ooit, terwijl anderen met vele klachten te kampen krijgen. Deze veranderingen zijn er ook op emotioneel vlak. Als verloskundigen staan wij bij zowel de lichamelijke als emotionele veranderingen stil en is er telkens ruimte voor het stellen van vragen. Zijn er dingen waar je onzeker over bent, dan dienen we graag als vraagbaak. 'Googlen' op internet levert niet altijd de juiste informatie op!

Mochten er bijzonderheden zijn tijdens de zwangerschap, dan kan je vertrouwen op de goede samenwerking tussen verloskundigen, huisartsen en gynaecologen om zorg te dragen voor jou en jullie kind.

Voor goede informatie over de zwangerschap verwijzen we je naar:
www.deverloskundige.nl/zwangerschap
De folder Zwanger!  Deze folder is een gezamenlijk product van verloskundigen, huisartsen en gynaecologen. Je krijgt hem uitgereikt tijdens het eerste bezoek aan onze praktijk.
ZwangerNu de website van Stichting Erfocentrum. Het doel van deze site is het geven van gezondheidsinformatie aan vrouwen die zwanger zijn en hun partners.

De algemene verloskundige zorg bij de verloskundige en gynaecoloog wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Sommige aanvullende onderzoeken worden echter betaald vanuit je eigen risico of dien je zelf te betalen. Laat je goed informeren door je zorgverzekeraar.