miskraam

Miskraam

Helaas eindigt een zwangerschap wel eens in een miskraam. Dit komt voor bij ongeveer 10% van de zwangerschappen. Meestal is er een fout opgetreden bij de bevruchting van de eicel met de zaadcel en de natuur lost dit op door de zwangerschap af te stoten. Een miskraam kun je niet zelf veroorzaken door bijvoorbeeld gemeenschap te hebben of veel te tillen.

In de meeste gevallen is een miskraam te herkennen aan vaginaal bloedverlies en krampende buikpijn. Het hebben van bloedverlies wil nog niet zeggen dat er sprake is van een miskraam. Soms heb je in het begin van de zwangerschap bloedverlies, zonder verdere gevolgen. Als bloedverlies optreedt bij een nog vroege zwangerschapsduur geeft dit veel onzekerheid. We proberen daarom dan op zo kort mogelijke termijn een echo te plannen. De zwangerschapsduur moet hiervoor wel gevorderd zijn tot ca 7 - 8 weken. Het is onze ervaring dat een vroege echo rond 4 - 6 weken nog weinig zin heeft, omdat de zwangerschap dan nog onvoldoende in beeld te brengen is.

Blijft het bloedverlies aanwezig, dan kan dit het begin van een miskraam zijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen toenemen en gaat vaak gepaard met hevige menstruatieachtige krampen. Afhankelijk van de termijn waarop de miskraam plaatsvindt, is er meer of minder weefsel zichtbaar. Meestal lijkt het op een hevige menstruatie en gaat het gepaard met wat stukjes baarmoederslijmvlies en/of stolsels. Normaal gesproken neemt het bloedverlies snel af en stopt het binnen enkele dagen. Gemiddeld duurt deze periode 5-7 dagen.

Soms zien we op een echo dat het vruchtje niet meer leeft, terwijl er nog geen bloedverlies is geweest. Je kunt dan gerust nog enkele dagen tot weken afwachten. Vaak zal het bloedverlies en de buikpijn spontaan optreden in de komende dagen.

Emotioneel en praktisch gezien kan het voor sommige vrouwen vervelend zijn om een spontaan beloop af te wachten. Lichamelijk kan het zwaar zijn als het bloedverlies lang aanhoudt. Dan is het opwekken van de miskraam met medicatie (misoprostol) of een curettage aangewezen. Hiervoor verwijzen we je naar een gynaecoloog, die de keuze en voorkeur van deze behandelmethoden met jullie bespreekt. Misoprostol zijn vaginale tabletten die een miskraam op kunnen wekken op het moment dat het niet spontaan gebeurt. Een curettage vindt plaats op de operatiekamer onder lichte narcose. Ook wanneer er liever wordt afgewacht tot de miskraam spontaan afkomt, is het mogelijk een afspraak met de gynaecoloog in te plannen om de verschillende mogelijkheden door te spreken.

Is er sprake van een miskraam en heb je last van een van onderstaande punten, neem dan altijd contact op met ons.

  • Bij aanhouden van bloedverlies met veel stolsels
  • Bij constante hevige pijn
  • Bij koorts (boven de 38˚C)
  • Bij ongerustheid of vragen mag je natuurlijk altijd bellen

Als je een miskraam hebt gehad is het belangrijk dat je tijd neemt om dit emotioneel een plek te geven. Een miskraam kun je niet voorkomen of tegenhouden. Dat maakt het vaak extra ingrijpend. Je hebt je verheugd op de komst van dit kindje en ineens komt er abrupt een eind aan dit toekomstbeeld. Vooral in het begin kan het verdriet intens zijn. Vaak vindt een miskraam plaats vóór de buitenwereld van de zwangerschap afweet. Neem tijd om alle gevoelens te verwerken en praat erover met elkaar en eventueel met iemand in je omgeving die je vertrouwt. .

Verdriet, boosheid en jaloezie naar zwangere vrouwen is heel normaal. Voor hulp bij het verwerken van een miskraam, mag er altijd contact met ons worden opgenomen.

Het lichamelijk herstel verloopt meestal vlot na een spontane miskraam of curettage. Gedurende 1 tot 2 weken is er nog wat bloedverlies en bruine afscheiding. Nadat het bloedverlies gestopt is, is het lichaam voldoende hersteld. Een menstruatie kan weer op gang komen en opnieuw zwanger worden is mogelijk.

www.deverloskundige.nl/miskraam
Voor meer informatie verwijzen we je naar de Folder 'Informatie over een miskraam' (PDF) van de NVOG